استقبال مردم از برنامه‌های هنری جشن نوروز

امسال و برای دومین سال متوالی جشن جهانی نوروز از 7 تا 11 فروردین سال 90 در تهران برگزار شد. پس از به رسمیت شناخته شدن نوروز به عنوان یک مناسبت و جشن بین‌المللی از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد که روز چهارم اسفند 88 به تصویب رسید، نخستین جشن نوروز با حضور روسای جمهور ایران، تاجیکستان، ترکمنستان، افغانستان و عراق هفتم فروردین 1389 در تهران برگزار شد و امسال برای دومین بار تهران میزبان این جشن جهانی بود.
کد خبر: ۳۹۳۲۵۴

ویژگی متمایزکننده جشن جهانی نوروز امسال، گسترده شدن این مراسم در بعد فرهنگی و هنری آن و حضور و استقبال مردم از بخش‌های مختلف آن بود که در این جهت تالار وحدت، مجموعه تئاتر شهر، موزه هنرهای معاصر، تالار هنر، مجموعه فرهنگی برج آزادی و فرهنگسرای نیاوران برنامه‌های متنوعی در دستور کار خود قرار دادند.

اما مراسم آغازین دومین جشن جهانی نوروز روز یکشنبه هفتم فروردین با حضور رئیس‌جمهور و روسا و نمایندگان 30 کشور جهان در 2 بخش صبح و بعداز ظهر برگزار شد. از جمله این مقامات می‌توان به حامد کرزای رئیس‌جمهور افغانستان، امام علی رحمان‌ رئیس‌جمهور تاجیکستان، قربان قلی بردی محمداف رئیس‌جمهور ترکمنستان، سرژ سرکیسیان رئیس‌جمهور ارمنستان و جلال طالبانی رئیس‌جمهور عراق اشاره کرد.

همچنین رئیس مجلس پاکستان، معاون رئیس‌جمهور زنگبار، معاونان نخست وزیران ترکیه و آذربایجان، وزرای خارجه لبنان و عمان، وزیر بهداشت، رفاه و خانواده هند، وزیر فرهنگ قرقیزستان، معاون رئیس مجلس قزاقستان، دبیرکل اکو و سفرای ازبکستان و سنگاپور نیز در این مراسم حضور داشتند. در برنامه صبح شرکت‌کنندگان بعد از دیدار عیدانه از بازار سنتی و نمایشگاه آیینی نوروز در محل سالن جنان دیدن کردند و در مراسمی نمادین درخت صلح و دوستی نوروز را غرس کردند.

جشن عشق و عدالت

مراسم آغازین جشن جهانی نوروز با حضور مقامات بلندپایه کشورهای حوزه تمدنی نوروز در بعدازظهر هفتم فروردین در تالار وحدت به کار خود ادامه داد. در بخش عصرگاهی این اجلاس روسای‌جمهور کشورهای شرکت‌کننده از جمله رئیس‌جمهور کشورمان به ایراد سخنرانی پرداختند که از جمله اتفاقات قابل توجه در سخنان سران کشورهای شرکت‌کننده می‌توان به نگاه انسانی به نوروز در سخنان محمود احمدی‌نژاد اشاره کرد. رئیس‌جمهور در بخشی از سخنان خود گفت: تجلی حقیقی نوروز آنگاه است که خداپرستی، عدالت و عشق در جهان حاکم شود و اثری از ظلم و تبعیض و ظالم و متجاوز باقی نماند و به لطف الهی، طلیعه چنین روزی آشکار شده است.

همچنین در این مراسم رئیس جمهور تاجیکستان پیشنهاد داد سومین جشن جهانی نوروز در فروردین سال 91 در این کشور برگزار شود. از جمله برنامه‌های دیگر این مراسم می‌توان به موسیقی‌های آیینی ویژه نوروز و رونمایی از 3 کتاب با موضوع نوروز اشاره کرد.

گذشته از مراسم آغازین جشن جهانی نوروز، همایش بین‌المللی سرآمدان فرهنگ و هنر نوروز نیز در دومین روز این جشن جهانی برگزار شد. در این مراسم بیش از 100 شخصیت برجسته فرهنگی داخلی و خارجی حضور داشتند که به تبیین و تشریح چگونگی بزرگداشت نوروز در کشور خود و در سطح جهان پرداختند.

نوروزی که هنر تعطیل نشد

جشن جهانی نوروز علاوه بر تمام تاثیرات مثبت فرهنگی و سیاسی‌اش در منطقه و جهان، باعث شد تا پس از سال‌های متمادی، هنر در تهران تعطیل نشود و مردم در روزهای تعطیل عید بتوانند به تماشای آثار هنری در حوزه‌های نمایش، موسیقی و تجسمی بنشینند. بخش‌های مختلف هنری دومین جشن جهانی نوروز شامل نمایش‌های صحنه‌ای، خیابانی، اجراهای موسیقی و نمایشگاه‌های حوزه تجسمی می‌شد. در بخش تجسمی نمایشگاه‌های نقاشی، عکس، پوستر، کارت پستال و خوشنویسی در موزه‌ هنرهای معاصر تهران، مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی و فرهنگسرای نیاوران از دوم فروردین‌ آغاز به کار کرد.

همچنین از هفتم فروردین و همزمان با مراسم افتتاحیه دومین جشن جهانی نوروز، سالن‌های اصلی مجموعه تئاتر شهر و تالار هنر میزبان دو اثر نمایشی نصرت‌خانم، مادرم و نوروز با کارگردانی امیر دژاکام و قصه بخت کار داوود فتحعلی‌بیگی شدند. در همین روز فرهنگسرای نیاوران و تالار وحدت هم میزبان اجرای گروه‌های موسیقی داخلی و خارجی شد. گروه موسیقی آیینی آذربایجان، هندوستان، گروه تلفیقی آوای زمین،‌ گروه روستاوی گرجستان و گروه قامباریان قرقیزستان، ارکستر فیلارمونیک تاجیکستان،‌ غزل‌خوانی ورثه پاکستان،‌ منتخب ارکستر سازهای ملی ارمنستان و‌ گروه سنتی آیینی ترکمنستان و روز سه‌شنبه نهم فروردین گروه تلفیقی آوای زمین هندوستان، ‌گروه قامباریان قرقیزستان، گروه موسیقی سنتی ایل و گروه موسیقی فاصله به اجرای موسیقی پرداختند.

از جمله برنامه‌های متنوع دیگر این جشن می‌توان به مراسم رونمایی عروسک‌های غول‌پیکر عمونوروز و ننه‌سرما همزمان با روز جهانی تئاتر اشاره کرد. این مراسم با حضور معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یکشنبه هفتم فروردین در فضای باز مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.

سالی که نکوست از بهارش پیداست

اگرچه بخش موسیقی جشن نوروز 3 روز پیش‌ به فعالیت خود پایان داد، اما بخش‌های نمایشی و نمایشگاهی آن تا پایان فروردین‌ به کار خود ادامه می‌دهند. با توجه به استقبال مخاطبان از برنامه‌های هنری جشن نوروز و با یادآوری ضرب‌المثل سالی که نکوست از بهارش پیداست، می‌توان امید به گسترش مخاطبان بخش‌های مختلف هنری در طول سال 90 نیز داشت. حمید شاه‌آبادی، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با همین نگره در گفت‌وگو با «جام‌جم» اظهار امیدواری کرد اجرای برنامه‌های فرهنگی و هنری همزمان با جشن جهانی نوروز به رونق آنها در طول سال 90 منجر شود. او همچنین تجربه به دست آمده از نحوه برگزاری برنامه‌های هنری این جشن را مثبت ارزیابی و تاکید کرد برای سال آینده باید از همین امروز برنامه‌ریزی کرد تا نوروز علاوه بر نوزایی طبیعت، شاهد شکوفایی هنر کشور نیز باشد.

داوود فتحعلی‌بیگی نیز که از 7 فروردین نمایش قصه بخت را برای کودکان و نوجوانان در تالار هنر روی صحنه دارد، با اشاره به فرصت طلایی تعطیلات نوروز برای جذب مخاطبان به سالن‌های تئاتر گفت: حضور تماشاگران کودک و نوجوان در چند روز گذشته در تالار هنر و استقبال آنان از نمایش قصه بخت نشان داد که تعطیلات عید برخلاف انتظار، وقت بسیار مناسبی برای اجرای نمایش است که تنها ازخودگذشتگی اهالی این هنر و کارکنان تالارهای تئاتر را می‌طلبد.

این کارگردان و پژوهشگر با تاکید بر پیوند آیین‌ها و مراسمی چون نوروز با گونه‌های نمایش ایرانی افزود: به همین جهت ما نیز قصه بخت را به شیوه خم بازی تولید کردیم که نسل آینده را با انواع نمایش‌های سنتی آشنا می‌سازد و از منسوخ شدن آنان جلوگیری می‌کند.

امیر دژاکام ، کارگردان نمایش نصرت‌خانم، مادرم و نوروز نیز که ساختار قصه در قصه دارد، درباره فعالیت تالارهای تئاتر در ایام نوروز به «جام‌جم» گفت: از 7 فروردین که این نمایش را روی صحنه برده‌ایم، شاهد استقبال خوب مردم بوده‌ایم که بی‌شک تجربه موفق آن راهگشای فعالیت بیشتر تئاتری‌ها در تعطیلات عید سال‌های آینده خواهد بود.

این کارگردان با اشاره به حال و هوای شاد نوروزی ادامه داد: گونه کمدی می‌تواند بهترین گزینه برای نمایش‌های نوروزی باشد که ما هم تئاتر خود را در این قالب روی صحنه برده‌ایم. علاوه بر این، گونه‌های سنتی نمایش‌های ایرانی مثل سیاه بازی می‌توانند تماشاگران زیادی را جذب خود سازند و بر ارتقای سطح هنری خود نیز بیفزایند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها